Оптужбе за изборне манипулације у Немачкој: Хоће ли сада реаговати Европски парламент?

Немачки посланик Фридрих Мерц оптужио је власт да штелује изборну победу прекрајајући изборне јединице

Европски парламент изгледа нема никакву намеру да заседа поводом тврдњи лидера немачке парламентарне групе ЦДУ Фридриха Мерца који је оптужио "Семафор коалицију" да у своју корист покушава да изманипулише изборни закон у Немачкој.

Према плановима Шолцове владе Саксонија-Анхалт изгубиће изборну јединицу - у корист додатне изборне јединице у Баварској, а наводи о угрожености немачке демократије оваквим "штеловањем" не допиру ни до Клемена Грошеља, Стефана Шенаха и остатка дружине европарламентараца који се и даље се бави Србијом и тврдњама о наводним неправилностима на овдашњем гласању.

Мерцово негодовање, власт покушава да угуши водећи кампању против њега, па тако министар здравља Карл Лаутербах из СПД-а за оптужбе посланика каже да су у стилу њихове највеће ривалске партије, АФД-а.

"Можете бити незадовољни Семафором, али Фридрих Мерц није алтернатива, већ опасни демагог који прави неодговорна поређења и игнорише Савезни уставни суд", прикључила се нападима и кандидаткиња ФДП-а (такође део "Семафор коалиције") за европске изборе, Мари-Агнес Штарк-Цимерман.

Бундестаг би требало да у четвртак гласа о нацрту закона које су предложили владајући СПД, Зелени и ФДП.

Пропис предвиђа прерасподелу изборне јединице од Саксоније-Анхалт у Баварску, пошто претходна расподела изборних јединица међу државама, наводно више не одговара њиховом уделу у становништву. У Баварској ће се, наиме, формирати додатна изборна јединица од делова претходних изборних јединица Аугсбург - Ланд, Неу-Улм и Осталгау.

Мерц тврди циљ овакве комбинаторике да изборна јединица Аугсбург-Сити "нема превише бирача ЦСУ" и да државна министарка културе Клаудија Рот (Зелени) "може да задржи своју изборну јединицу у Аугсбургу на следећем савезним изборима".

Мерц је рекао да промена није договорена са погођеном савезном државом. Промена би "још једном изманипулисала право гласа и још једном нанела озбиљну штету демократији наше земље".

Oд Европског парламента који се након пораза прозападне опозиције у Србији поставио као бранитељ демократије и изборног процеса, с правом се очекује да ће од злоупотреба власти похрлити да заштити и њима партнерску Немачку.

По свему судећи, у резолуцији Европског парламента о изборима у Србији предложиће се, међутим, понављање избора у Београду, а ако се то деси, питање је, да ли ће ови бранитељи демократије имати времена да испитују наводне Шолцове злоупотребе.