Свет

Јерменија званично постала члан Међународног кривичног суда

Јерменија је постала 124. држава која се придружила Римском статуту и 19. земља из источноевропске групе
Јерменија званично постала члан Међународног кривичног судаwww.globallookpress.com © IMAGO/Klaus Rainer Krieger

Јерменија је данас званично постала пуноправни члан Међународног кривичног суда (МКС), након што је прошлог октобра ратификовала Римски статут, чиме је признала надлежност овог суда.

Према подацима МКС, Јерменија је постала 124. држава која се придружила Римском статуту и 19. земља из источноевропске групе која је то учинила.

"Римски статут, којим је утемељен Међународни кривични суд, службено ступа на снагу за Јерменију 1. фебруара", рекао је за агенцију Франс прес јерменски представник за правна питања Јегише Киракосјан.

Подсетимо, парламент Јерменије у октобру је ратификовао Римски статут. То значи да је након ступања на снагу овог документа Јерменија почела да се придржава Међународног кривичног суда у Хагу.

Ова инстанца раније је издала потерницу за председником Русије Владимиром Путином, захтевајући од држава-потписница његово изручење, уколико би руски лидер некада посетио њихову територију.

Када је Јереван донео ову одлуку, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да руководство у Јерменији не узима у обзир јавно мњење.

image