Свет

Нови амерички рекорд: Број особа са сифилисом на највишем нивоу у последњих 70 година

Како је саопштено и из америчког Центра за контролу и превенцију болести, тренутно је забележено 207.000 случајева
Нови амерички рекорд: Број особа са сифилисом на највишем нивоу у последњих 70 годинаwww.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Број случајева тешке полно преносиве болести сифилис је у порасту у САД и тренутно је на највишем нивоу у последњих 70 година, преноси "Блумберг". 

Како је саопштено и из америчког Центра за контролу и превенцију болести, заражених је за 17 одсто више него 2022. године и тренутно је забележено 207.000 случајева. Поређења ради, пре две деценије било би тек нешто више од 30.000 случејева инфекције.

Како објашњава "Блумберг", инфекције сифилисом су последњих година у порасту због смањења финансирања локалних агенција за јавно здравље, а и као последица чешће употребе дрога и упражњавања незаштићеног секса.

Министарство здравља и социјалних услуга је зато прошле године оформило Радну групу за сифилис.

"Потребан нам је одговор целе државе", рекао је овим поводом Џонатан Мермин, директор Националног центра за превенцију сиде, вирусног хепатитиса, полно преносивих болести и туберкулозе.

Сифилис код људи може годинама да буде у стању мировања, а да затим изазове бројне здравствене проблеме, укључујући слепило, али и смрт.

Посебно је проблематично уколико се зарази трудница, зато што се болест може пренети на фетусе и бебе, и може се завршити смртоносним исходом. Уколико преживе, заражена деца могу имати доживотне здравствене проблеме. 

Инфекцију изазива бактерија трепонема палидум и један од најранијих симптома је  безболна раница на месту контакта или осип.

Најбољи лек за сифилис тренутно је врста пеницилина коју продаје "Фајзер" под именом "бицилин Л-А". Међутим, да ситуација буде још тежа, од априла влада несташица овог лека због велике потражње. 

image