Свет

Амерички медији: САД покренуле ударе у Сирији

Ово је одговор на недавни напад на базу у Јордану, пренео је Еј-Би-Си, позивајући се на неименоване званичнике, док "РИА Новости" преносе да су нападнути положаји савезничких снага сиријске војске
Амерички медији: САД покренуле ударе у Сиријиwww.globallookpress.com © © U.S. Air Force

Сједињене Америчке Државе покренуле су ударе у Сирији као одговор на недавни напад дроном на америчку базу на североистоку Јордана, известио је Еј-Би-Си позивајући се на неименоване званичнике.

Позивајући се на своје изворе, "РИА Новости" преносе да су дронови напали положаје савезничких снага сиријске војске у провинцији Деир ез Зора.

"Дронови су напали три положаја савезничких снага сиријске војске јужно од града Ал-Мајадина", рекао је извор агенције.

Према његовим речима, дронови су вероватно лансирани из америчке базе на нафтном пољу Омар у Деир ез Зору.

Најмање шест особа је погинуло у ваздушним нападима које су извели амерички авиони на објекте у провинцији Деир ез-Зор у источној Сирији, пренео је Танјуг. 

Америчке трупе су погодиле више од 85 циљева, саопштено је из Централне команде САД. Председник Америке Џо Бајден изјавио је да ће се наставити гранатирање као одговор на нападе на америчке снаге у региону.

Шеф Пентагона Лојд Остин навео је да је "ово само почетак".

Бела кућа је додала да је америчка војска за напад употребила 125 прецизно вођених пројектила за 30 минута. Међутим, нису прецизирали број мртвих и рањених као резултат гранатирања, већ су га назвали "успешним", преносе "РИА Новости".

Kатарски телевизијски канал Ал Џазира саопштио је да је бомбардовано предграђе сиријског града Абу Камала, уз источну провинцију Деир ез-Зор на граници са Ираком.

Поред тога, телевизијски канал Ал Арабија јавио је да је дошло до експлозија у близини прелаза Ал-Каим на сиријско-ирачкој граници.

"Еј-Би-Си њуз" наводи да ће удари вероватно бити усмерени на проиранске групе.

Двојица америчких званичника, који су желели да остану анонимни, рекли су да су напади усмерени на објекте у Ираку и Сирији повезани са иранском Револуционарном гардом (ИРГЦ) и милицијама које она подржава.

Током викенда, америчке трупе у бази у Јордану нападнуте су дроном. Према подацима Пентагона, у нападу су погинула три војника, а више од 40 је рањено. Вашингтон је, између осталих, за оно што се догодило окривио Иран.

image