Свет

Нема мира на Блиском истоку: Нови напад на америчку базу

Иранско Министарство спољних послова осудило је нападе на Ирак и Сирију, називавши наставак таквих инцидената "претњом миру и безбедности у региону"
Нема мира на Блиском истоку: Нови напад на америчку базуGetty © John Moore / Staff

Ирачке шиитске групе у оквиру фронта Исламског отпора у Ираку напале су америчку војну ваздухопловну базу "Харир" у ирачком Курдистану, наводи се у саопштењу шиитске групе.

Напад је уследио након што су амерички авиони извели нападе на западни Ирак и погранична подручја са Сиријом као одговор на убиство америчких војника у бази у Јордану.

"Настављајући отпор америчким окупационим снагама у Ираку и региону, и као одговор на масакр нашег народа од стране ционистичког ентитета у Појасу Газе, борци Исламског отпора у Ираку напали су америчку окупациону базу у суботу, 3. фебруара 2024. 'Харир' у Ербилу у северном Ираку помоћу дрона", наводи се у саопштењу групе.

Како преноси Телеграм канал "Вести", ирачки парламент позвао је земље међународне коалиције да повуку стране трупе из земље након америчких удара.

Иранско Министарство спољних послова осудило је нападе на Ирак и Сирију, називавши наставак таквих инцидената "претњом миру и безбедности у региону". 

Министарство спољних послова Ирака позвало је отправника послова САД у Багдад да му уручи протестну ноту због напада на територији те земље, наводи се у саопштењу министарства.

Подсетимо, војна база САД на гасном пољу Конико у провинцији Деир ез-Зор у источној Сирији, нашла се током ноћи под ракетном ватром. Локални извор рекао је за РИА Новости да је након напада избио пожар.

image