Уместо крстарећих ракета – теретана: Британски разарачи остали без главног наоружања

Једино наоружање на које класа "тајп 45" може да се ослони када је у питању дејство по копну јесте по један прамчани топ на сваком од бродова

Разарачи класе "тип 45", познате и под називом "деринг", због недостатка финансијских средстава лишени су уградње вертикалних лансера крстарећих ракета "марк 41", а самим тим и способности за дејство по копненим циљевима, преноси "Телеграф".

Због тога се у прамчаном делу потпалубља једног од бродова – "ХМС Дајмонд", уместо лансирних цеви и крстарећих ракета, сада налазе траке за трчање, собни бицикли и друга опрема која се може пронаћи у већини теретана.

Ово је још један у низу проблема Краљевске морнарице, уз недостатак помоћних бродова за пратњу носача авиона, мањак људства који је узроковао расходовање два старија да би се попунио састав два нова брода, као и недавног судара два пловила, који су испливали у последњих неколико месеци.

Ипак, до открића пармчане теретане вероватно не би дошло, да се 27. јануара није појавила вест да један од бродова класе "тајп 45", разарач "ХМС Дајмонд" није у стању да изврши ударе по циљевима Хута због "недостатка ватрене моћи".

Тако да је "Дајмонд" до сада учествовао само у обарању хутских беспилотних летелица и ракета лансираних ка бродовима коалиције, док су бродови америчке морнарице извршили већи део удара по копненим циљевима у Јемену, уз малу помоћ британских борбених авиона.

Једино наоружање на које класа "тајп 45" може да се ослони када је у питању дејство по копну, јесте по један прамчани топ на сваком од бродова. Изгледа да ће британски морнари морати доста да вежбају, јер ако британска морнарица настави путем којим је кренула, посаде бродова ће се ускоро борити голим рукама.