Посланик Раде: Залужни нови амбасадор у Великој Британији

Последњих дана у украјинским и западним медијима нашироко се расправља о могућој смени Залужног

Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни пристао је да постане амбасадор те државе у Великој Британији, саопштио је посланик Врховне раде Јевгениј Шевченко.

Последњих дана у украјинским и западним медијима нашироко се расправља о могућој смени Залужног. Било је речи и о томе да је председник Украјине Владимир Зеленски Залужном понудио место секретара Савета за националну безбедност и одбрану, што је он одбио.

"Вашингтон пост" је јавио да је из Владе Украјине у Белу кућу стигло обавештење о томе да је Зеленски одлучио да смени главног команданта украјинских снага. Америка, према писању тог медија, није подржала одлуку Кијева, али је није ни оспорила.

У медијима се спекулише и о могућим наследницима Залужног. Међу њима су начелник Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине Кирил Буданов и командант Копнене војске Александар Сирски, али су обојица, наводно, одбили.

"Украјинска правда" данас је јавила да Зеленски размишља да разреши дужности и начелника Генералштаба Оружаних снага Украјине Сергеј Шаптала.