Одбаците документ: Републиканци против предлога закона о помоћи Украјини и имиграцијама

Иницијативом се планира издвајање 118,28 милијарди долара, од чега је 60,06 милијарди долара за подршку Кијеву а три пута мање за безбедност граница САД

Руководство Републиканске партије у Представничком дому Конгреса САД успротивило се нацрту закона Сената о помоћи Украјини и заштити америчке границе од имиграната. Наиме, предлогом закона Америка планира да издвоји 118,28 милијарди долара, од чега је 60,06 милијарди долара за подршку Кијеву.

То значи да три пута мање новца планирају да потроше на безбедност граница — 20,2 милијарде долара.

Амерички председник Џозеф Бајден изразио је подршку иницијативи и позвао Конгрес да је усвоји што је пре могуће.

Предлог закона је изазвао оштре критике многих Републиканаца.

"Нацрт закона о имиграцији је посебно критикован уз образложење да је неуспешан и да је вероватније да ће још више повећати илегалну имиграцију", оценили су председавајући Представничког дома Мајк Џонсон, лидер републиканске већине Стив Скалис, републикански координатор Том Емер и заступница странке Елиз Стефаник.

Републиканци су приметили да је посреди америчка независност и да с тим у вези нема играња.

"Позивамо Сенат да одбаци документ", нагласило је руководство Републиканске партије.

Бивши председник Доналд Трамп приметио је да би само будала или радикално левичарски демократа гласао за "монструозни" документ.

Према речима председавајућег Представничког дома Мајка Џонсона, иницијатива је осуђена на пропаст.

Портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби средином јануара је рекао да САД више не могу да шаљу војну помоћ Кијеву.

"Даља додела средстава Кијеву у потпуности зависи од Конгреса", додао је тада Кирби.

Захтев америчког председника Џозефа Бајдена за помоћ Украјини морају да одобре оба Представничка дома. Истовремено, републиканци су поручили да неће подржати доделу средстава кијевским властима све док администрација шефа државе не промени своје приступе заштити границе Сједињених Држава.

Осим тога, републиканци оспоравају потребу за новом подршком од више милијарди долара за Кијев, а да се притом не знају даљи планови за акцију.

Западни медији су све чешће извештавали да су САД и ЕУ уморне од украјинске кризе и слабљења подршке Кијеву.

Како преноси Ен-Би-Си, амерички и европски званичници већ разговарају са украјинским властима о могућим последицама мировних преговора са Русијом, укључујући и оно од чега би Украјина можда морала да одустане да би постигла споразум.