Свет

Бивши аналитичар ЦИА: Залужни ужива подршку неонациста

Лери Џонсон сматра да државни закони неће нужно одређивати како ће тензије у руководству бити решене
Бивши аналитичар ЦИА: Залужни ужива подршку неонацистаwww.globallookpress.com © Ukrainian Presidential Press Off/Keystone Press Agency

Председник Украјине Владимир Зеленски могао би да изгуби свој посао пре главнокомандујућег украјинске војске генерала Валерија Залужног, имајући у виду да потоњи ужива подршку наоружаних људи, сматра бивши аналитичар ЦИА Лери Џонсон.

Прошле недеље, украјински медији пренели су гласине да је Зеленски отпустио Залужног, што је председник Украјине потом негирао. Међутим, украјински и страни медији су састанак двојице званичника описали као изузетно напет, наводећи да је генерал одбио да добровољно поднесе оставку, а да је председник оклевао да га смени због притиска остатка војног врха.

Након тога, Зеленски је медијима најавио да предстоји велика реконструкција војног врха. Џонсон је описане догађаје коментарисао током разговора са Нимом Алкоршид, током подкаста на њеном јутјуб каналу "Дајлог воркс".

"Ситуација подсећа на сапуницу или музичке столице и била би урнебесна да стотине хиљада Украјинаца нису мртви или осакаћени", рекао је бивши аналитичар ЦИА.

Џонсон сматра да државни закони неће нужно одређивати како ће тензије у руководству бити решене.

"Човек са оружјем углавном победи, а последњи пут када сам проверио Залужни је имао више оружја од Зеленског", додаје он.

Поредећи двојицу високих званичника, Џонсон је истакао да генерал Залужни не треба да се посматра као "сјајан момак", те је изјавио:

"Не желим да представим Залужног као некаквог војног генија или човека доброг срца. Он је олош, који прихвата неонацистичку идеологију. Био је веома опрезан како не би послао идеолошки најупечатљивије јединице – Азов и Кракен – на део фронта где би њихови припадници погинули, јер жели да их сачува. Уместо њих, шаље момке који су само топовско месо."

На основу његових јавних наступа, тешко је рећи да ли Залужни стварно заступа радикалну националистичку идеологију украјинске екстремне деснице, али постоји уверење да ужива подршку у тим круговима.

Овоме у прилог сведочи и објава на Фејсбуку, који је у прошли петак поставио Андреј Стемпитски, командант и један од најистакнутијих чланова Десног сектора. У објави се може видети слика на којој Стемпитски даје Залужном почасну легитимацију, којом се потврђује да је он први члан његове бригаде.

У позадини слике може се видети портрет Степана Бандере, вође украјинског националистичког покрета и нацистичког колаборанта из периода Другог светског рата. 

Подсећања ради, Зеленски је изабран за председника 2019. године захваљујући обећању да ће радити на помирењу са побуњеницима на истоку и Русијом. Међутим, претње насиљем екстремне деснице су спречиле његову канцеларију да испуни своје обећање, стога и не чуди његова забринутост у вези са сменом Залужног кога добар део неонациста подржава.

image