Америчке трупе користе сиријске цивиле као живи штит

Војска САД под илегалном контролом држи области на истоку и североистоку Сирије

Америчке трупе у Сирији користе цивилно становништво као живи штит, склањајући се у села близу границе са Ираком током напада милитантних група на њихове базе, преносе "РИА Новости" позивајући се на сведочење локалног извора.

"Сваки пут када амерички војници очекују напад на једну од њихових база, поготово на Хараб ел Џир у провинцији Ел Хасаках, готово одмах се повуку одатле на неколико сати и распореде опрему и оклопна возила међу стамбене објекте у селима Јусуфија и Сувајдијах, као и у околним областима на граници са Ираком, угрожавајући животе цивила и користећи их као живи штит", саопштио је неименовани извор.

Према његовим информацијама, око 300 америчких војника је стационирано у поменутој бази, где се налази и аеродром. Током евакуације пре могућег напада, они окруже стамбену четврт и окупирају је, остављајући само стражаре у бази због система ПВО које је тешко преносити.

Циљ ових акција је да се "милитантне групе које нападају америчке базе оптуже за убиство цивила и тиме стекне публицитет".

Сва опрема, укључујући камионе са житом и цистерне са горивом, намењена за снабдевање америчких снага у Сирији, улази и излази из Ирака управо преко базе Хараб ел Џир. Претходно је на овом месту постојао пољопривредни аеродром, ког је америчка војска 2016. године претворила у војну базу.

Од почетка најскоријег палестинско-израелског сукоба, базе Оружаних снага САД у Ираку и Сирији су изложене константним нападима, за шта су одговорност преузеле шиитске групе које делују на простору ове две државе.

Војска САД под илегалном контролом држи области на истоку и североистоку Сирије, у провинцијама Дер ез Зор, Ел Хасаках и Рака, где се налазе највећа нафтна и гасна поља. Власт из Дамаска је у више наврата присуство америчких трупа означила као окупацију и "државном пиратеријом" са циљем очигледне крађе нафте.