Аргентински председник у Израелу: Амбасаду премештамо у Јерусалим

Хавијер Милеи осудио је "терористе Хамаса" и подржао право Израела "на своју легитимну одбрану"

Аргентински председник Хавијер Милеи стигао је у Израел и још једном поновио своје предизборно обећање да ће амбасаду своје земље преместити у западни Јеруселим.

"Мени је задовољство и част бити овде", рекао је аргентински председник, који је потом осудио "терористе Хамаса" и подржао право Израела "на своју легитимну одбрану".

Председника Аргентине је у Тел Авиву дочекао израелски министар спољних послова Израел Кац. 

"Хвала Вам, господине председниче Хавијер Милеи, на вашој изјави у вези са пребацивањем аргентинске амбасаде у Израелу у Јерусалим, главни град Израела. Живела проклета слобода!", написао је Кац на друштвеној мрежи Икс.

Аргентински председник сутра ће одржати састанак са израелским бизнисменима и премијером Бенјамином Нетанјахуом. 

"Срдачно поздрављам долазак у Израел председника Аргентине, пријатеља Израела, Хавијера Милеија, који је најавио премештај аргентинске амбасаде у Јерусалим. Добро дошли, драги пријатељу!", поручио је Нетанјаху на друштвеним мрежама.

Милеи, који је поручивао како намерава да пређе у јудаизам, више пута је говорио да ће заузети снажан произраелски став по питању спољне политике.

Потврда тога је и најава о премештању амбасаде у Јерусалим, где свега неколико држава има своја дипломатска представништва, док су изасланици већине земаља света у Тел Авиву.

Према резолуцији 478 коју је усвојио Савет безбедности Уједињених нација (УН) 1980. године, чланице УН су се обавезале да неће оснивати дипломатска представништва у Јерусалиму, а оне које су их већ имале, биле су позване да "повуку такве мисије из Светог града".

Израел сматра Јерусалим својом вечном и недељивом престоницом и жели да тамо буду смештене све амбасаде, док већина света не признаје израелски суверенитет над целим градом.

Палестинци с друге стране желе да главни град њихове независне државе буде у источном делу града, који је Израел заузео у блискоисточном рату 1967. и анектирао, што никад није међународно признато.