Свет

Немачки канцелар Шолц путује у Кину у априлу

Шолц је последњи пут био у Кини у новембру 2022, када се састао са кинеским председником Си Ђинпингом
Немачки канцелар Шолц путује у Кину у априлу© AP Photo/Markus Schreiber

Немачки канцелар Олаф Шолц отпутоваће у Кину са пословном делегацијом од 15. до 16. априла, потврђено је Ројтерсу. Азијско-пацифички комитет немачког бизниса и Савез немачких индустријалаца (БДИ) упутили су позиве компанијама да се придруже Шолцу, али се још не зна које фирме су позване.
 "Франкфуртер алгемајне цајтунг" је први известио о Шолцовом путовању у Кину.

Портпарол владе је одбио да коментарише потенцијално путовање, рекавши да се Шолцови јавни наступи најављују петком пре него што се одрже.

Шолц је последњи пут био у Кини у новембру 2022, када се састао са кинеским председником Си Ђинпингом, што је била прва посета Кини лидера из Г7 од пандемије ковида 19.

Ројтерс подсећа да је Шолц тада тражио од Сија да утиче на Путина да прекине Специјалну војну операцију, тврдећи да Пекинг има одговорност да то учини, с обзиром на то да је велика светска сила.

Кина је остала најважнији трговински партнер Немачке седму годину заредом у 2022. и требало би да настави свој низ у 2023. на основу прелиминарних статистичких података.

Међутим, шеф спољне трговине у Немачкој индустријско-трговинској комори (ДИХК) рекао је да су Сједињене Државе спремне да престигну Кину као највећег трговинског партнера најкасније до 2025. с обзиром на континуирани раст немачког извоза у Сједињене Државе.

Европски лидери упозорили су компаније на ризик од превеликог ослањања на Кину и позвали их да диверсификују своје пословање даље од онога што називају "партнером, конкурентом и системским ривалом".

Шолц ове недеље одлази у Вашингтон, где ће се састати са америчким председником Џоом Бајденом како би, између осталих тема, разговарао о рату у Украјини.

image