Признање пораза: Какав мировни план Украјини предлаже "Њујорк тајмс"

Без додатне америчке помоћи, Украјина ће морати да прихвати губитке територија и неутралност, пише амерички лист

Украјина ће, без додатне америчке помоћи, можда бити приморана да прихвати губитак територија које тренутно не контролише и да остане неутрална, без даљих интеграција са остатком Европе, пише "Њујорк тајмс".

Бољи сценарио по Кијев би укључивао повратак дела територија, као и гаранције да би их Американци и Европљани бранили у случају новог сукоба са Русијом. У том случају Украјина би могла да моментално постане чланица НАТО-а и Европске уније.

У тексту се наводи да се Украјина налази у изузетно тешкој ситуацији. Летња контраофанзива није дала резултата, руске одбране делују непробојно, а председник Зеленски би сваког тренутка могао отпусти свог главног генерала који ће можда постати и његов политички ривал.

"Украјинци желе да врате сву своју територију. Али то се вероватно неће десити", наводи се у тексту.

Њујоршки лист наводи да је Украјина избегла најгори сценарио - потпуни пораз и пад владе - али да је у процесу на бојном пољу изгубила читаву генерацију младих људи.

Иако је Европа одобрила 50 милијарди евра помоћи, републиканци у Америци се и даље противе наставку испорука из те земље.

"Њујорк тајмс" закључује да је додатна америчка помоћ неопходна како би Украјина на бојном пољу успела да избори бољу преговарачку позицију.