Нова блокада у америчком Сенату: Стопиран закон о граници, Израелу и Украјини

Овај предлог састављен је као одговор на захтеве републиканаца да се обезбеде финансије за регулисање илегалне имиграције

Компромисни предлог закона да се издвоје додатна средства за заштиту границе и слање помоћи Украјини и Израелу није прикупио довољан број гласова у Сенату САД да би прошао прво процедурално гласање, преносе "РИА Новости".

Чланови америчког сената су предложили компромисни нацрт закона о буџету који предвиђа да се за помоћ Украјини и Израелу, као и за решавање ситуације на јужној граници издвоји чак 118,3 милијарде долара.

Од те суме Украјини је намењено 60 милијарди долара, Израелу 14,1 милијарда, а за заштиту границе - 20,23 милијарде.

Овај предлог састављен је као одговор на захтеве републиканаца да се обезбеде финансије за регулисање илегалне имиграције, позивајући се на кризу на граници са Мексиком и користећи је за блокирање расправе о помоћи за Украјину, коју је покренула Бајденова администрација.

Нови компромисни документ изазвао је оштре критике републиканаца у горњем дому америчког Конгреса, који сматрају да су предложене мере недовољне.

Као алтернативу, конгресмени су припремили сопствени документ да се помоћ Израелу обезбеди из засебног пакета, у вредности од 14 милијарди које је претходно тражио председник Бајден. Бела кућа је обећала да ће ставити вето на овај предлог, уколико га Конгрес усвоји.