УН брину због израелске претње Рафи, Блинкен позива на хуманитарну заштиту

УН забринуте су због претњи Израела да ће напасти град на граници Египта

Уједињене нације су "изузетно забринуте" због планова израелске војске да ратне акције прошири на погранични град Рафа у Појасу Газе, где интерно расељени палестински цивили живе у изузетно тешким условима и одакле немају где да се склоне.

"Више од половине становништва Газе сада је у Рафи, граду у којем је претходно живело само 250.000 становника, на самом прагу Египта. Њихови животни услови су веома тешки, недостају им основне потрепштине за преживљавање, прогоњени су глађу, болестима и смрћу", каже шеф хуманитарне организације УН Мартин Грифитс, а преноси Ал Џазира.

Грифитс је рекао да потенцијалне борбе у Рафи прете да одузму животе још људи.

"Ризикује се хуманитарна операција која је већ омеђена несигурношћу, оштећеном инфраструктуром и ограниченом приступом. Једноставно, мора се зауставити овај рат", рекао је он.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да је ''императив'' да се што је више могуће повећа хуманитарна заштита и смање патње становницима Појаса Газе, као и да САД настављају да ''врше притисак на Израел'' да конкретно осигура безбедност цивила.

Он је на конференцији за медије у Тел Авиву рекао да је посетио Израел "пре свега да би се консултовао са партнерима и како би све преостале таоце вратио кући", преноси "Тајмс оф Израел".

Говорећи о предлогу палестинске групе Хамас о прекиду ватре, он је рекао да у њему постоји простора за постизање споразума и да ће се на томе радити.

Блинкен је истакао да је Израел "предузео важне кораке'' на покретању прилива помоћи цивилима у Гази, удвостручавању током првог прекида ватре, отварању цивилних коридора и отварању граничног прелаза Керем Шалом.

"Као резултат тога, више помоћи него икада стиже у више места у Гази него било када од 7. октобра", рекао је Блинкен.

Он је истакао да је тим УН започео мисију у северној Гази како би се радило на повратку расељених Палестинаца кући.

Блинкен је позвао Израел да отвори уништени прелаз Ерез у северној Гази, да убрза проток помоћи из Јордана и да побољша координацију са агенцијама за помоћ.

"Израел мора да осигура да испорука спасоносне помоћи Гази не буде блокирана из било ког разлога. Позивамо Израел да учини више да помогне цивилима, добро знајући да се суочава са непријатељем који никада неће испунити те стандарде", рекао је Блинкен, алудирајући на Хамас.

Назвао је Хамас "непријатељем чије се вође окружују таоцима", као и "непријатељем који је јавно објавио свој циљ да убије што више невиних цивила само зато што су Јевреји и да збрише Израел са мапе".

"Зато смо јасно ставили до знања да се Израел потпуно оправдано супротставља Хамасу и другим терористичким организацијама. Зато су САД учиниле више од било које земље да подрже право Израела да обезбеди да се 7. октобар више никада не понови", рекао је Блинкен.

Он је истакао да и поред тога, нико не сме да заборави цивиле из Појаса Газе.

"Огромна већина људи у Гази није имала никакве везе са нападима 7. октобра. Породице у Гази чији опстанак зависи од испорука помоћи из Израела су као и наше породице. То су мајке и очеви, синови и ћерке, који желе да зараде за пристојан живот, да шаљу децу у школу, да имају нормалан живот. То су они. То је оно што они желе. И то не можемо, не смемо да изгубимо из вида. Не можемо, не смемо да изгубимо из вида нашу заједничку људскост", рекао је државни секретар САД.