Сијарто одговорио Вашингтону: Мађарска је суверена земља, ми нисмо 51. америчка држава

Мађарски министар спољних послова је поручио да је Мађарска држава коју сви морају да поштују и да не поступа према упутствима

Мађарска је суверена држава и не мари за упутства Сједињених Држава о томе како да настави са ратификацијом кандидатуре Шведске за чланство у НАТО, рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто поводом изјаве америчког саветника за националну безбедност Џејка Саливана, који је упозорио да америчко "стрпљење" не може бити неограничено када је реч о напредовању Шведске у придруживању Алијанси.

"Пре свега, желим да јасно ставим до знања да сви морају да схвате да је Мађарска суверена земља. И не само да сви морају да разумеју, већ сви морају да је поштују. Без обзира на то да ли је то велесила Истока или суперсила Запада или било која друга земља - морају да поштују да је Мађарска држава и да је мађарски парламент суверени ентитет", рекао је Сијарто.

Он је додао да Мађарска никада неће да поступа према упутствима која долазе са било ког места у свету.

"Овакве изјаве су апсолутно непотребне и апсолутно показују непоштовање према Мађарској", оценио је Сијарто.

Он је указао да Мађарска никада не критикује одлуке Сједињених Држава, нити одлуке Конгреса.

"Никада се не мешамо у оно што они стављају на дневни ред или шта не чине. И то је наше очекивање од других. Није нам тешко да будемо искрени због оваквих упутстава, јер ми нисмо 51. америчка држава, већ веома суверена земља, поручио је шеф мађарске дипломатије.