Макрон и Путин на вези око Запорожја

Француски председник најавио да ће ускоро имати "директан котакт" са председником Русије

Француски председник Емануел Макрон најавио је да ће имати "директан контакт" са председником Русије Владимиром Путном у наредним данима.

Тема разговора биће цивилна нуклеарна енергија и електрана у Запорожју, за чије се бомбардовање Москва и Кијев међусобно оптужују, пише АФП.

"Намеравам да у наредним данима остварим директан контакт са њим (Путином), пре свега због питања цивилне нуклеарне енергије и електране Запорожје, a након разговора са генералним директором ИАЕА Рафаелом Гросијем", рекао је француски председник новинарима.

Ово није први пут да Макрон преноси Путину "забринутост" због нуклеарке у Запорожју. Иначе, француски лидер је један од ретких у ЕУ који и даље има повремени контакт са руским лидером.

Иако је осудио руску војну операцију у Украјини, Макрон често трпи критике од савезника због "превише попустљивог става" према Путину. 

Поводом ситуације у Запорожју, француски председник је изјавио да "треба учинити све да се сачува безбедност и сигурност електране", као и да је о томе разговарао и са председником Украјине Владимиром Зеленским.