Извршили еутаназију: Одлазак бившег премијера Холандије и његове супруге

Дрис ван Агт и његова супруга имали су 93 године и обоје су већ дуже време били крхког здравља

Дрис ван Агт, некадашњи премијер Холандије, преминуо је уз помоћ еутаназије заједно са супругом. Вест је петак објавила организација за људска права коју је основао.

Дрис ван Агт и његова супруга имали су 93 године и обоје су већ дуже време били крхког здравља.

Преминуо је руку под руку са својом вољеном супругом Еугенијом ван Агт-Крекелберг, са којом је био више од 70 година и коју је увек ословљавао с "моја девојка", објавила је организација.

Ван Агт је био демохришћански премијер Холандије од 1977. до 1982. године.

Медији подсећају да је Ван Агт временом постао све прогресивнији и на крају је напустио Демохришћанску странку 2017. године због идеолошких разлика по питању Израела и Палестине. Ван Агт је иначе након посете Израелу 1999. године постао све гласнији о својој подршци палестинском народу док је своје искуство са тог путовања назвао "преображајем".

Политичар је 2019. године претрпео излив крви у мозак док је држао говор на комеморацији за Палестинце и никада се није у потпуности опоравио.

Холандски премијер Марк Руте, који је Ван Агта назвао својим "прадедом на дужности", похвално је говорио о бившем политичару.

"Својим јединственим језиком, својим јасним уверењима и упечатљивом презентацијом, Дрис ван Агт дао је боју и суштину холандској политици у време поларизације и страначке обнове", изјавио је Руте.

Холандска краљевска породица се такође опростила од Ван Агта.

"Преузео је административну одговорност у турбулентном времену и успео је да надахне многе својом упечатљивом личношћу и живописним стилом", рекли су у заједничкој изјави.

Еутаназија је у Холандији легализована 2001. године.