Свет

Макрон ипак не путује у Украјину: Посета отказана из безбедносних разлога

Када су примили ову вест, поједине украјинске дипломате у Паризу "остале су у шоку"
Макрон ипак не путује у Украјину: Посета отказана из безбедносних разлогаGetty © Kay Nietfeld/picture alliance

Француски председник Емануел Макрон одложио је своју посету Украјини, из како се наводи "безбедносних разлога" због че преносе "РИА Новости", позивајући се на писање француског листа "Челенџес".

Претходно је Маркон најавио да ће Француска у наредних неколико недеља привести крају рад на билатералном уговору о безбедносним гаранцијама између две земље и обећао потписивање овог документа током његове посете Кијеву у фебруару.

Такође, пре неколико дана појавиле су се и информације да ће предмет уговора бити и потенцијална испорука француских авиона "мираж 2000" украјинским снагама.

"Прва билатерална посета председника Макрона, заказана за 13. и 14. фебруар је одложена", наводи се у француском листу, а осим њега посету су отказали и представници Савеза француских предузећа - МЕДЕФ.

Према информацијама добијеним од прес службе Јелисејске палате, посета француског председника одложена је из безбедносних разлога. Када су примили ову вест, поједине украјинске дипломате у Паризу "остале су у шоку", док се организатори посете жале да су у стању потпуне неизвесности, преноси "Челенџес".

Како се наводи, нови датум посете Макрона и даље није одређен, па је упитно када и да ли ће до ње уопште и доћи.

image