Естонски обавештајац: Русија у наредној деценији спремна за војни конфликт са Западом

Ту процену донео је на основу руских планова да удвостручи број снага стационираних дуж своје границе са чланицама НАТО-а – Финском, Естонијом, Литванијом и Летонијом

Из естонске Спољне обавештајне службе данас је стигло обавештење да се Русија спрема за војни конфликт са Западом у наредној деценији, те да би могла да се одврати од тог плана акумулацијом западних оружаних снага.

Шеф обавештајне службе Каупо Росин је рекао да је та процена заснована на руским плановима да удвостручи број снага стационираних дуж своје границе са чланицама НАТО-а – Финском, Естонијом, Литванијом и Летонијом, преноси Ројтерс.

У ближој будућности се ипак не очекује војни напад Русије, делом зато што Моска мора да задржи трупе у Украјини, тврди Росин.

"Ако нисмо спремни, вероватноћа (руског војног напада) би била много већа", додао је Росин.

Немачка планира да спреми 4.800 војника за борбу у том региону до 2027. године, у свом првом сталном војном ангажовању у иностранству од Другог светског рата.

Росин додаје да се НАТО савезници крећу у добром правцу када је у питању супротстављање наводној руској претњи.

Говорећи о коментарима бившег председника САД Доналда Трампа да не би бранио НАТО савезнике који не троше довољно на одбрану, Росин је рекао: "Такве изјаве никада нису од помоћи."

Способност Русије да обезбеди муницију својим трупама надмашује украјинску, а осим ако се подршка Запада не одржи или повећа, мало је вероватно да ће Украјина моћи да промени ситуацију на бојном пољу, додао је Росин.