Суд одбио Болсонарове жалбе на резултате председничких избора

Суд казнио Болсонарову партију због "тужбе са лошом намером" и отворио истрагу наводне проневере средстава током кампање

Председник бразилског суда задуженог за решавање питања везаних за изборе Алешандре де Мораеш одбио је жалбу тима председника Жаира Болсонара на резултате председничке трке, преноси Ројтерс.

Болсонара је у другом кругу председничких избора 30. октобра тесно поразио кандидат левице и бивши председник Ињасија Луле да Силве, који је освојио 51 одсто гласова спрам његових 49 одсто.

Мораеш, који је и судија Врховног суда, казнио је Болсонаров тим са 22,9 милиона реиса (око 4,2 милиона долара) због, како је суд то дефинисао, "тужбе са лошом намером".

Болсонарова Либерална партија у уторак је уложила жалбу на резултате избора, тврдећи да су неке од електронских машина за гласање биле неисправне и да ти гласови не би требало да се рачунају.

На основу одлуке суда, приступ фондовима из буџета за партије Болсонарове коалиције биће блокиран док казна не буде плаћена, преноси Ројтерс.

У пресуди је предвиђена и истрага наводне проневере изборних средстава од стране лидера Либералне партије Валдемара да Коште Нета.

Мораеш је у пресуди жалбу Болсонаровог тима описао као "увредљиву према демократским нормама", додајући да је за циљ имала "подстицање криминала и антидемократских покрета".