Свет

Најмање 64 погинулих у незапамћено великом племенском сукобу у Папуи Новој Гвинеји

Војска је распоредила око 100 војника у то подручје, али је њихов утицај ограничен, а службе безбедности су и даље бројчано надјачане
Најмање 64 погинулих у незапамћено великом племенском сукобу у Папуи Новој Гвинеји© Photo by Wade Davis/Getty Images

Најмање 64 особе су убијене у племенском сукобу на северу Папуе Нове Гвинеје. Један од полицајаца је покољ описао као "највећи у новијој историји те пацифичке државе".

Лист "Пост-курир" је, позивајући се на локалну полицију, јавио да су убиства почела у недељу у зору у округу Вапенаманда у провинцији Енга, пренела је "Ал Џазира".

У сукобу су учествовала племена Амбулин и Сикин и њихови савезници. 

Полиција је саопштила да су до сада пронашли 64 тела. 

Супарничке фракције су у борбама користиле ватрено оружје, као што су пушке АК47 и М4, наводи лист.

Очекује се да ће број мртвих расти, додаје се.

"Ово је далеко највећи покољ који сам видео у Енги, можда читавој Папуи Новој Гвинеји. Сви смо очајни и под великим стресом", рекао је Џорџ Какас, виши официр у полицијским снагама те земље.

Новинска агенција АФП је саопштила да је полиција добила експлицитне видео снимке и фотографије са лица места, на којима се виде огољена и крвава тела која леже поред пута или нагомилана на задњем делу камиона.

Агенција је саопштила да је војска распоредила око 100 војника у то подручје, али да је њихов утицај ограничен, те да су службе безбедности и даље бројчано надјачане.

image