Свет

Начелник белоруског Комитета за државу безбедност: Запад учествује у саботажама против Русије

Само током 2022. и 2023. године, контраобавештајци су забележили 114 покушаја врбовања наших држављана, укључујући и 37 војних лица, истакао је начелник белоруског КГБ Иван Тертел
Начелник белоруског Комитета за државу безбедност: Запад учествује у саботажама против РусијеGetty © Viacheslav Ratynskyi/Anadolu

Начелник белоруског Комитета за државу безбедност (КГБ) Иван Тертел изјавио је да одређени број западних држава не само што испоручује наоружање Кијеву, већ је и директно умешан у саботаже у Руској Федерацији, преносе "РИА Новости".

"Запад све више интензивира своје учешће у сукобу. Обавештајне службе и министарства одбране Велике Британије, САД, Француске, Пољске и других земаља више нису умешани само у испоруку наоружања украјинској страни, већ директно учествују у планирању и спровођењу терористичких и аката саботаже на територији Русије", изјавио је Тертел.

"Ово директно учешће, између осталог, подразумева транспорт извршилаца и средстава за терористичке нападе кроз територију Белорусије", закључио је он.

Начелник белоруског КГБ додао је и да је током 2022. и 2023. године контраобавештајна служба забележила је 114 покушаја врбовања белоруских држављана, док је 16 страних држављана ухапшено због шпијунских активности.

"Само током 2022. и 2023. године, контраобавештајци су забележили 114 покушаја врбовања наших држављана, укључујући и 37 војних лица. Против њих 45 који су пошли путем издаје подигнуте су оптужбе, а 16 страних држављана ухапшено је због шпијунских активности", рекао је Тертел.

Подсећања ради, од почетка СВО западне државе су у више наврата слале војну и финансијску помоћ режиму у Кијеву, а поред тога учествовале су у обучавању украјинских војника. Такође, украјинске снаге су помоћу западног наоружања дугог домета спроводиле терористичке нападе у дубини руске територије.

image