Начелник белоруског Комитета за државу безбедност: Запад учествује у саботажама против Русије

Само током 2022. и 2023. године, контраобавештајци су забележили 114 покушаја врбовања наших држављана, укључујући и 37 војних лица, истакао је начелник белоруског КГБ Иван Тертел

Начелник белоруског Комитета за државу безбедност (КГБ) Иван Тертел изјавио је да одређени број западних држава не само што испоручује наоружање Кијеву, већ је и директно умешан у саботаже у Руској Федерацији, преносе "РИА Новости".

"Запад све више интензивира своје учешће у сукобу. Обавештајне службе и министарства одбране Велике Британије, САД, Француске, Пољске и других земаља више нису умешани само у испоруку наоружања украјинској страни, већ директно учествују у планирању и спровођењу терористичких и аката саботаже на територији Русије", изјавио је Тертел.

"Ово директно учешће, између осталог, подразумева транспорт извршилаца и средстава за терористичке нападе кроз територију Белорусије", закључио је он.

Начелник белоруског КГБ додао је и да је током 2022. и 2023. године контраобавештајна служба забележила је 114 покушаја врбовања белоруских држављана, док је 16 страних држављана ухапшено због шпијунских активности.

"Само током 2022. и 2023. године, контраобавештајци су забележили 114 покушаја врбовања наших држављана, укључујући и 37 војних лица. Против њих 45 који су пошли путем издаје подигнуте су оптужбе, а 16 страних држављана ухапшено је због шпијунских активности", рекао је Тертел.

Подсећања ради, од почетка СВО западне државе су у више наврата слале војну и финансијску помоћ режиму у Кијеву, а поред тога учествовале су у обучавању украјинских војника. Такође, украјинске снаге су помоћу западног наоружања дугог домета спроводиле терористичке нападе у дубини руске територије.