Свет

Украјина распоредила 114.000 војника границу са Белорусијом

Белорусија неће одлагати свој одговор у случају кршења ваздушних граница, системи ПВО обориће стране авионе, поручио је министар одбране те земље
Украјина распоредила 114.000 војника границу са БелорусијомGetty © Attila Husejnow/SOPA Images/LightRocket

Украјина је на граници са Белорусијом концентрисала ударне снаге од 112 до 114.000 људи, од којих је нешто више од 17.000 доведено да чува белоруско-украјинску границу, рекао је министар одбране Белорусије Виктор Хрењин, преноси "Русија 24".

Украјинци могу да, под маском НАТО вежби, стварају ударне групе, указао је белоруски министар и упозорио да одговор може бити адекватан.

Белорусија неће одлагати свој одговор у случају кршења ваздушних граница, системи ПВО обориће стране авионе, поручио је.

Притом, према његовим речима, ситуација не захтева повећање броја белоруских снага на граници са Украјином.

Хрењин је напоменуо да је на украјинској граници раније било и више група безбедносних структура и да за Белорусију већу претњу представљају диверзантске групе које долазе са украјинске територије.

Запад се спрема за војну акцију против Белорусије

Запад спроводи низ мера како би се припремио за војну акцију, указао је белоруски министар одбране и додао да су у борби против Белорусије воде и обавештајне активности.

"Данас видимо низ напредних мера које Западна Европа, предвођена Сједињеним Америчким Државама, предузима да би се припремила за војну акцију. Знамо против кога су те војне акције усмерене", рекао је Хрењин.

Он је додао да су поред дејстава копнених снага забележени и покушаји ваздушног извиђања територије Белорусије.

Поред дејстава копнених снага, западне земље активно и стално врше све врсте извиђања против Републике Белорусије, додао је и појаснио да се користи чак и извиђање из свемира.

Непријатељ, према његовим речима, показује интересовање за белоруске војне кампове и базе.

image