Свет

Еквадор: Не пребацујемо руско оружје у САД јер су хтели да га дају Кијеву

Москва је трећи најважнији трговински партнер Еквадора чије власти не желе да крше међународне уговоре, потврдио је еквадорски председник
Еквадор: Не пребацујемо руско оружје у САД јер су хтели да га дају Кијеву© Tanjug/AP Photo/Dolores Ochoa, File

Еквадор је одбио да пошаље руско оружје Сједињеним Америчким Државама јер су им тамо отворено признали да ће то оружје бити коришћено у сукобу у Украјини, рекао је председник земље Данијел Нобоа.

"На наше изненађење, САД су јавно рекле да ће ово оружје бити коришћено у сукобу у Украјини, а ми не желимо да будемо део тога", рекао је председник Еквадора за Си-Ен-Ен.

Како је истакао, раније није знао о плановима Вашингтона о даљој судбини оружја које би му Еквадор уступио.

Русија је била "у праву" по питању војне опреме, нагласио је Нобоа и поновио да Еквадор неће учествовати у трансферу оружја трећој страни којe би потом завршилo у Украјини.

Према његовим речима, Москва је трећи најважнији трговински партнер Еквадора и тамошње власти не желе да крше међународне уговоре.

Руски амбасадор у Еквадору је средином јануара потврдио да та земља, с обзиром на неутрални статус и чланство у УН, не може да буде увучена у сукоб и да не жели да шаље оружје и муницију у зоне сукоба.

Данијел Нобоа је почетком јануара рекао да ће његова земља предати Америци стару руску и украјинску опрему, упркос ставу Москве. Радило се о размени старог оружја за ново из САД у вредности од 200 милиона долара. Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да је одлука непромишљена и донета под озбиљним притиском заинтересованих страна.

image