Хиљаде Украјинаца у Британији изгубило кров над главом

Односи између избеглица и њихових британских домаћина се распадају, показала је владина студија

Најмање 15.000 украјинских избеглица затражило је помоћ за бескућнике након што су се односи са њиховим британским спонзорима прекинули или завршили, наводи се у извештају који је у петак објавила влада Уједињеног Краљевства.

До јануара ове године, око 141.000 Украјинаца је дошло у Велику Британију у оквиру програма "Домови за Украјину", где британски кућевласници добијају 350 фунти (444 долара) месечно да приме украјинског држављанина или породицу у оквиру шестомесечног уговора.

Међутим, до краја августа прошле године, 4.890 украјинских породица (један родитељ и најмање једно дете) примљених у оквиру ове шеме остало је без крова над главом или се приближило бескућништву, навео је Комитет за јавне послове у извештају.

Ако се у обзир узме и 3.000 неожењених Украјинаца који су до краја јануара тражили подршку за бескућнике од Комитета, укупан број људи који је остао без смештаја у протекле две године износи најмање 15.000.

Укупно 200.000 Украјинаца затражило је азил у Великој Британији од фебруара 2022. године, а сваке недеље пристиже још око 400, наводи се у извештају.

У извештају се за проблем окривљује то што односи између Украјинаца и њихових британских домаћина "пуцају", као и то што су домаћини одбили да продуже своје првобитне шестомесечне уговоре. Међутим, није прецизирано шта је изазвало погоршање односа.

Бројке у извештају су непотпуне, пошто трећина локалних управа није поделила податке о бескућницима са владом. Исто тако, већина локалних власти није забележила зашто су спонзори одлучили да престану да учествују у шеми.

Проблеми са "Домовима за Украјину" могли су се приметити већ у августу 2022. године, када је извештај Лабуристичке партије, либералних демократа и дечије добротворне организације Барнардос упозорио да би 50.000 Украјинаца могло остати без крова над главом пошто су се Британци повукли из шеме.

У извештају се наводи да 350 фунти вероватно није довољна надокнада за спонзоре и да је већина оних који су отворили своје домове Украјинцима намеравала да то учини само краткорочно, а влада се позива да обезбеди адекватну компензацију за кућевласнике који би учествовали у шеми.

До краја септембра 2023. Велика Британија је потрошила 2,1 милијарду фунти (2,6 милијарди долара) на ову шему.

Избеглице из Украјине добијају трогодишње визе за боравак у Великој Британији. С обзиром на то да прве од ових виза истиче у марту 2025. године, влада је у недељу објавила да ће омогућити онима који су већ у Великој Британији да продуже своје боравишне дозволе за 18 месеци.