Свет

Лукашенко: Ако Запад буде помагао Украјини као досад - дани су јој одбројани

Лукашенко сматра да постоји много разлога за преговоре између Русије и Украјине и да у том правцу треба ићи
Лукашенко: Ако Запад буде помагао Украјини као досад - дани су јој одбројани© Tanjug/AP/Belarusian Presidential Press Service

Председник Белорусије Александар Лукашенко је истакао да ако Запад настави да "помаже" Украјини као сада, онда су јој дани одбројани, преноси белоруска агенција Белта.

На питање о изгледима за мирно решење сукоба у Украјини и на појаву нових основа за то он је рекао да је разлога више него довољно.

"Видите како се догађаји у Украјини развијају - слабо", рекао је председник Белорусије. 

"Видим да су Руси веома озбиљно заузели курс ка мирном решавању овог сукоба, посебно сада", нагласио је он.

Лукашенко је оценио да, ако се сукоб буде одуговлачио, украјински војници ће једноставно престати да се боре, а Пољска ће узети западни део Украјине.

"Ако Украјинци сада не преговарају са Русијом, потпуно ће изгубити Украјину", рекао је председник Белорусије.

"Чим украјински војници побегну или једноставно престану да се боре, Пољаци ће заузети западни део Украјине, што је за нас неприхватљиво, ми ћемо овде бити на страни Украјинаца, а Русија ће одсећи јужни део до Придњестровља. Шта ће остати, само Кијев?", запитао се он.

У овом тренутку, према његовим речима, постоји много разлога за преговоре и у том правцу треба ићи.

О председничким изборима 2025.

Лукашенко најавио је да намерава да сe кандидује на председничким изборима 2025. године.

"Реците им (опозицији) да идем", рекао је он у разговору са новинарима на бирачком месту.

Лукашенко је оценио да ће белоруско друштво бити "спиновано" до председничких избора у земљи.

Он је истакао да ће 2024. бити активна година и напоменуо да за то припрема и друштво и структуре власти, преносе "РИА Новости".

"Белорусија ће заједно са Русијом моћи да се одупре сваком непријатељу"

Лукашенко је рекао да ће његова земља увек бити уједињена са Русијом, а са руским колегом Владимиром Путином разговарао је о разним начинима да се супротстави Западу.

"Увек ћемо бити уједињени са Русијом. И разумете да у таквој ситуацији можемо да се одупремо сваком непријатељу", рекао је Лукашенко новинарима на бирачком месту у недељу.

Он је такође нагласио да се западне земље слажу да је Крим руска територија. 

"Крим је Крим, то је руска земља, руска територија, Руси тако мисле, а са тим се слаже и Запад", рекао је он на бирачком месту у Минску, преноси ТАСС.

Данас се у Белорусији одржавају парламентарни и локални избори. Планирано је да се изабере 12.500 посланика локалних већа и 110 посланика доњег дома парламента.

Лукашенко је истакао да на парламентарним изборима у Белорусији неће бити сукоба и нереда, јер белоруска влада уме да извуче закључке из својих грешака.

"Јесте ли видели сукобе, покушаје сукоба, нереде, као што је било раније? Нисте видели? И нећете видети! Јер ми знамо како да извучемо закључке из својих грешака", рекао је Лукашенко.

Он је додао да нигде у свету нема тако отворених и фер избора као у Белорусији и напоменуо да Белоруси највећим делом верују властима.

Лукашенко је рекао да ће опозицији и Западу који је подржава бити тешко да сруше власт у држави.

image
VV inauguration
banner