Шеф кабинета Зеленског: Украјина очекује да ће на лето добити позив у НАТО

На самиту НАТО-а у Вилњусу у јулу 2023. године, земље Г7 су потписале декларацију подршке Украјини

Шеф кабинета председника Украјине Владимира Зеленског, Андриј Ермак, написао је на Телеграм каналу да Кијев очекује да ће Украјина на лето добити позив у НАТО.

Према његовим речима, дан раније у Кијеву је одржан посебан састанак, на ком су присуствовали и бивши британски премијер Борис Џонсон и бивши председник Пољске Александар Квашњевски.

"Само позивом Украјине у НАТО, Европи и свету ће се дати права шанса да се врате истинској безбедности. Украјина настоји да га добије на самиту Северноатлантске алијансе у Вашингтону на лето 2024. године", написао је Ермак.

На самиту НАТО-а у Вилњусу у јулу 2023. године, земље Г7 су потписале декларацију подршке Украјини.

Уговор, који су потписале Уједињено Краљевство, Сједињене Америчке Државе, Јапан, Канада, Француска, Немачка и Италија, укључује обећања да ће деловати мултилатерално и да ће Украјини понудити дугорочне безбедносне гаранције.

Међутим, безбедносне гаранције које се у њој помињу не предвиђају конкретне рокове за спровођење, баш као и претходна обећања у вези са украјинским чланством у Алијанси.

Крајем августа 2023. године, коментаришући преговоре о "безбедносним гаранцијама" за Кијев, секретар за штампу руског председника Дмитриј Песков рекао је да суштина овог процеса није јасна, да се не помиње забринутост Русије, а без њеног учешћа решавање таквих питања биће једнострано.