Председник Сената Француске: Залажемо се за пуну примену Бриселског споразума

Жерар Ларше каже да му је димензија Заједнице српских општина јасна и блиска

Председник Сената Француске Жерар Ларше изјавио је да се залаже за спровођење свега што је договорено Бриселским споразумом, те да му је, како је рекао, димензија Заједнице српских општина јасна и блиска.

Ситуација на Косову и Метохији која је могла да буде веома драматична је разрешена и свима је донела олакшање, рекао је Ларше.

Ларше је, иначе, први председник Сената Француске који је посетио Србију.

На заједничкој конференцији за новинаре са председником парламента Владимиром Орлићем, Ларше је говорио и о сукобу Русије и Украјине.

"Подсетили смо у којој мери су важни суверенитет и интегритет независних земаља и са задовољством смо установили и подсетили се да је Србија гласала на истој страни као и Француска у УН по овом питању”, рекао је он.

Додао је да је важно да се не заборави да пут ка миру води кроз поштовање интегритета и суверенитета независних земаља.

Орлић је захвалио Ларшеу на томе што је рекао да је неопходна пуна примена свих договора и споразума када је реч о дијалогу са Приштином, те да је неоходно формирање Заједнице српских општина без икаквих изговора.

"Разговарали смо и о терору са којима се суочавају Срби са КиМ сваког дана, као и о томе да ЗСО чекамо десет година", рекао је Орлић.