Свет

Британци искеширали више од 400 милиона евра паравојним формацијама у Авганистану

Дугорочни успех британског програма помоћи Авганистану је под знаком питања, наводи се у извештају независне комисије
Британци искеширали више од 400 милиона евра паравојним формацијама у Авганистануwww.globallookpress.com © XinHua/Saifurahman Safi

Велика Британија је дала више од 400 милиона евра авганистанским паравојним формацијама које се сумњиче за мучења и изнуде, показује извештај независне комисије која испитује утицај британске помоћи у иностранству.

Новац је до њих стизао преко Националне полиције Авганистана (НПА), организације која се наводно бори против талибана, међутим "Дејли експрес" наводи да бројни извештаји невладиних организација указују на то да је управо НПА склона корупцији, произвољном притварању људи, али и убиствима без судске пресуде.

У извештају Стејт департмента наводи се да је НПА радила и на регрутовању дечака зарад сексуалног злостављања, те да су они који би се жалили полицији били кажњени због извршења "моралног злочина".

Иако је Лондон слао новац у оквиру међународних напора да се Авганистан стабилизује и изгради функционална држава, извештаји показују да је начињен "ограничен помак" када је реч о спровођењу грађанског закона.  

"Пронашли смо доказе о бројним покушајима да се прекине са слањем помоћи који су одбачени на највишим инстанцама у влади Уједињеног Краљевства", наводи комисија и додаје да новчана помоћ британске владе не би требало да буде коришћена за операције паравојних формација "јер то доводи до неприхватљивог ризика од наношења штете".

"Дугорочни успех британског програма помоћи Авганистану је под знаком питања због неуспеха да се успостави одржива авганистанска држава", закључује се у извештају комисије.

Са друге стране, из Форин офиса поручују да је помоћ Уједињеног Краљевства побољшала здравствени систем, повећала број деце која су се уписала у школу, као и да је хуманитарна помоћ пружена најугроженијима.

"Поздрављамо извештај комисије и даћемо званичан одговор у догледно време", наводи се у одговору Форин офиса.

image
VV inauguration
banner