Свет

После Придњестровља и Гагаузија затражила заштиту од Путина

Молдавско руководство крши права проруског становништва
После Придњестровља и Гагаузија затражила заштиту од Путина© Emrah Yorulmaz/Anadolu Agency via Getty Images

Гувернерка молдавског региона Гагаузија Евгенија Гутул, други је регионални лидер ове државе који је затражо заштиту од руског председника Владимира Путина.

Она је на састанку са председником руског Сената у Москви Валентином Матвијенко, проевропско руководство Молдавије оптужила за угњетавање проруског становништва тог региона.

Гагаузијска гувернерка пожалила се Русима, након што је, Придњестривље раније ове седмице такође затражило од Путинове владе да спроведе мере за њихову одбрану.

"Желимо да наставимо да добијамо подршку од Руске Федерације", рекла је Гутул према писању "Њузвик", наводно је Гутул тражећи и успостављање директних авио-линија између Гагаузије и Русије.

Да је Русија спремна да пружи помоћ Гагаузији, потврдила је Матвијенко.

"Постоји аутономни територијални ентитет Гагаузије, који брине о својим грађанима, који жели да се развија, који жели да побољша ниво благостања својих грађана. И ако су лидери Гагаузије посвећени томе, желим да поново кажем да ћемо ми, као Комора региона, пружити сву могућу помоћ и ојачати и проширити наше везе. Нико не може да заустави ни нас ни вас", рекла је Матвијенко.

image
VV inauguration
banner