Оснивач "Блеквотера": Нећете надвладати руског медведа

Морамо да окончамо овај сукоб јер једино што Украјина тренутно ради је уништавање сопствене демографије, сматра Ерик Принс, оснивач америчке приватне војне компаније "Блеквотер"

Запад би требало да оконча сукоб у Украјини што је пре могуће, јер није у стању да надмаши руску одбрамбену индустрију, изјавио је Ерик Принс, оснивач америчке приватне војне компаније "Блеквотер".

Током свог гостовања на подкасту "ПБД", Принс - који је био генерални директор поменуте војне компаније до 2009. године и сада предводи приватни инвестициони фонд "Фронтиер рисорс груп" - изразио је сумњу у могућност да Кијев, заједно са својим западним партнерима може да превагне у сукобу са Русијом, који је ушао у трећу годину.

"Морамо да окончамо овај сукоб, јер једино што Украјина тренутно ради је уништавање сопствене демографије", рекао је он и додао да "конфликт тренутно прождире следећу генерацију украјинског људства, која се не може заменити".

"Западне одбрамбена индустрија је патетична и неће успети да надвлада руског медведа у конвенционалном рату", сматра Принс.

Према мишљењу оснивача "Блеквотера" и бившег припадника специјалних снага Морнаричког корпуса САД, у овим околностима "ружан мир" и замрзавање конфликта би били боља опција и за Кијев и за његове западне савезнике, него "било шта што представља идеју идеалног рата", додајући "нека Русија задржи Крим, Доњецк, Луганск, штагод".

Међутим, Принс није поменуо Херсонску и Запорошку област, које су као и претходно поменуте области одржале референдуме о прикључивању Русији 2022. године.

"Није обавеза америчких пореских обвезника да потроше још стотина милијарди на Украјину, када је забележен висок степен корупције и није остварен никакав резултат", рекао је он.

У међувремену, са Принсом се сложио и Илон Маск, који је на друштвеној мрежи Икс коментаришући изјаву оснивача "Блеквотера" написао: "Нажалост, то је тачно".