Суоснивач "Гугла" о "воук" моделу вештачке интелигенције: Нисмо га довољно тестирали

"Гемини" је постао предмет многих критика због екстремне расне пристрасности при генерисању слика, пошто би руске цареве, француске краљеве, па чак и СС војнике приказивао као црнце, азијце или Индијце, док би одбијао да генерише слике белих породица

Суоснивач "Гугла" руског порекла Сергеј Брин изјавио је да модел вештачке интелигенције (ВИ) ове компаније није адекватно тестиран пре пуштања у промет, након бурне реакције јавности на "воук" ставове овог модела, коју су неки поистоветили са "расизмом".

На друштвеним мрежама појавио се видео запис наводно снимљен на "Гемини 1.5 хакатону" у Калифорнији, на којем Брин, и даље највећи индивидуални акционар "Гуглове" матичне компаније, одговара на захтев за коментар о очитим политичким пристрасностима овог ВИ модела.

"Нисам очекивао да ћу данас причати о томе", рекао је Брин и додао: "Дефинитивно смо забрљали у домену генерисања слика, и мислим да је то углавном било због недостатка темељног тестирања."

Подсетимо, "Гемини" је постао предмет многих критика због екстремне расне пристрасности при генерисању слика – када би руске цареве, француске краљеве, па чак и СС војнике приказивао као црнце, азијце или Индијце, док би одбијао да генерише слике белих породица – али и при одговарању на поједина питања, када би, примера ради, одбијао да осуди педофилију.

"Гугл" је суспендовао функцију генерисања слика "Геминију" 22. фебруара, позивајући се на "нетачности" у његовим приказима историјских личности и народа. "Гуглова" матична компанија "Алфабед" изгубила је скоро 100 милијарди долара тржишне вредности у року од недељу дана откако је "Гемини" суспендован.

Многи коментатори, попут колумнисте "Њујорк поста" Дагласа Мареја, истакли су да је екстремна "политичка освешћеност" (wokeness) шири проблем у "Гугловој" корпоративној култури, док је Мареј конкретно тврдио да "Гугл" већ годинама уназад фаворизује ЛГБТ и расно мешовите парове у приказивању резултата претрага, чак и када би му се у претрази захтевало да прикаже белу, хетеросексуалну породицу.

"Политичка освешћеност" у "Гуглу" привукла је пажњу коментатора на друштвеним мрежама и у случају видеа Бриновог излагања на "Гемини хакатону", који су истакли да је мушкарац који је поставио питање носио мајицу са илустрацијом нагог женског торза.