И тога су се сетили: "Путинова мафија" по европским библиотекама краде књиге вредне милионе евра

Посебно су цењена дела Александра Пушкина и Михаила Љермонтова, а највише је страдала библиотека у Варшави, одакле је нестало чак 78 наслова на руском језику, вредних око милион евра

Немачки "Билд" се досетио још једног поља за које би могао бити одговоран председник Руске Федерације Владимир Путин – за крађу ретких књига руских класика по библиотекама широм Европе. Резултат деловања "књижевне мафије" је огроман: велики културно-историјски губитак и милионска материјална штета.

Трагом података да од 2002. године дела руских писаца попут Пушкина, Гогоља и Љермонтова нестају из библиотека широм Старог континента, немачки лист истиче да – пошто су крајем новембра 2023. у Француској ухапшена три лица из Грузије, одговорна да су оштетила библиотеку у Лиону – иза свега стоји организована банда из бивше републике СССР-а, као и да је поменути случај повезан с претходним крађама у Пољској, Литванији, Естонији и Швајцарској.

"Књижевна банда" делује тако што у библиотекама узима на читање ретке примерке који због своје велике финансијске и културне вредности могу да се прегледају само у читаоници, потом их односи на разне начине, остављајући врло верне фалсификате. Верује се да је банда направила детаљне фотографије страница и користила их за прављење убедљивих реплика књига које су украдене.

Лопови су у Лиону украли десет Пушкинових књига, међу којима и прво издање "Бориса Годунова" из 1825, штета је процењена на 70.000 евра.

Неколико месеци касније лопови делују у Паризу, одакле из Националне библиотеке (БНФ) односе девет књига – опет Пушкинове наслове, њих осам, и једну књигу Михаила Љермонтова. Штета – невероватних 650.000 евра!

Пушкинова дела су нестала и из библиотеке БГЕ у Женеви, док је најгоре прошла Универзитетска библиотека (БУВ) у Варшави одакле је нестало чак 78 књига на руском језику, вредних око милион евра.

Стручњак за руску политику и професор на Универзитету у Варшави Хијероним Грала је рекао да украдена дела укључују бројна прва издања књига Пушкина, Љермонтова, Гогоља, Радишчева и Шевченка, али и изнео сумњу, будући да су крађе почеле убрзо након почетка руске Специјалне војне операције у Украјини фебруара 2022, да све организовано из Русије. С тим у вези је поменуо да су поједине књиге продаване на аукцијама руске куће "Литфонд".

Није пропустио да примети да украдене књиге, уколико се налазе у Русији, никад неће бити враћене јер "Москва не поштује међународне споразуме, па би чак и истрагу Интерпола било тешко спровести".

Иако су појединци, сви из Грузије, ухапшени, пљачке нису заустављене. Најновија "жртва" је главна јавна библиотека у Берлину из које је украдено пет ретких издања класичне руске књижевности – три Пушкина ("Браћа разбојници", "Борис Годунов" и "Кавкаски заробљеник"), те прва издања футуристичких књига Александре Екстер и песника Алексеја Кручоних. Штета - више стотина хиљада евра.

"Билд" подсећа и на то да је Универзитетска библиотека у Вилњусу у Литванији изгубила 17 књига у вредности од око 439.000 евра, Универзитетска библиотека Тарту у Естонији је остала без осам дела вредних око 158.000 евра, а Национална библиотека Летоније "уступила" је крадљивцима два драгоцена дела 2022. године.

Немачко гласило ипак износи и то да нема доказа да је Путин било како повезан с пљачкама, те додао да је посреди врло уносан бизнис.