Естонска премијерка показала да не "једе Русе" за доручак: Преферирам мусли, јогурт и боровнице

Премијерка Естоније одбацила тврдње да је превише "антируска" да води НАТО

Естонска премијерка Каја Калас оспорила је тврдње да је превише јастребовски настројена према Москви да би постала следећи шеф НАТО-а. "Супротно ономе што тврде клеветници, ја не једем Русе за доручак", поручила је на друштвеним мрежама.

Политичарка је поставила слику свог доручка и линк ка "Политиковој" причи о новом генералном секретару НАТО-а. Оброк је укључивао боровнице, мусли, јогурт и мистериозно пиће.

У тексту, саговорници "Политика" навели су да је Калас превише "антируски" настројена и да "једе Русе за доручак", што би могло да буде проблематично. "Да ли заиста хоћемо да поставимо некога ко воли да једе Русе за доручак на ову позицију" шефа НАТО-а, рекао је неименовани ЕУ званичник за бриселски портал.

У међувремену, Каласова се побунила због недостатка "географске равнотеже" међу чланицама ЕУ, што доводи у сумњу идеју једнакости унутар ЕУ. Другим речима, тражила је да се високе позиције у ЕУ и НАТО-у дају источноевропским чланицама.

Естонска премијерка подржала је иначе идеју француског председника Емануела Макрона о слању НАТО трупа у Украјину, што су друге западне земље, укључујући САД, одбациле.

Нетрпељиви став Каласове према Москви осетио се и у самој земљи, када је премијерка Естоније, Русе које живе у тој земљи, описала као претњу националној безбедности.