Бајденова администрација "канселовала" фотографију пољупца на Тајмс скверу: Није политички коректна

Фотографија морнара који љуби медицинску сестру славећи крај Другог светског рата постала је политички некоректна

Америчко Министарство за ветеране забранило је чувену фотографију Алфреда Ајзенстада "Дан победе над Јапаном" која је касније преименована у "Пољубац на Тајмс скверу", јер су проценили да не представља романтичан тренутак већ акт сексуалног насиља.

Ајзенстад је 14. августа 1945. овековечио пољубац младог морнара и младе жене на Тајмс скверу и та фотографија једна је од најпрепознатљивијих у свету.

Бајденово министарство навело је у допису који се проширио мрежама да фотографија "приказује чин без пристанка" који "није у складу са политиком нетолеранције министарства према сексуалном узнемиравању и нападу".

Министарство је наложило да се фотографија уклони из свих њихових објеката како би се неговало окружење које је "безбедно и у складу са ширим напорима да се промовише култура инклузивности". Уместо ове фотографије, званичницима је наложено да изложе "замене које поштују нашу историју и ветеране на начин који је у складу са нашим вредностима".

Након беса који је вест изазвала на друштвеним мрежама, огласио се министар Денис Макдонаг који је објаснио да фотографија неће бити уклоњена из болница за ветеране и других институција.