"Блумберг": Јешћете бубе и уживаћете у њима

Свету је потребно одрживо решење за исхрану готово 10 милијарди људи и инсекти делују као решење

Ако вам идеја да једете скакавце, шкорпије или мраве делује као сцена из хорор филма, размислите поново, упозорава "Блумберг", јер нам се управо такав јеловник смеши.

Колумниста Дејвид Фиклинг сматра да идеја једења буба не треба много да нас плаши.

"Инсекти су веома ефикасни у претварању отпадних материја у висококвалитетне протеине, што њихову потрошњу чини потенцијално одрживијим начином за исхрану планете која се приближава 10 милијарди људи", пише он.

Идеју једења буба још прошле године су промовисале поједине западне владе, па су се чак инсекти појавили у оброцима у школским мензама што је згрозило потпредседника италијанске владе Матеа Салвинија који је прошлог месеца поручио: "Прекините да убацујете храну са брашном од инсеката у школске мензе."

То, ипак, није спречило "зелене активисте" да промовишу идеју исхране на бази инсеката као "здраву" и "одрживу" и инсистирају на њеној имплементацији.

Колумнисткиња "Блумберга" Аманда Литл покушала је да ублажи страхове људи да ће ускоро морати да припремају божићну вечеру на бази бубашваба, зрикаваца или цврчака, навевши да су инсекти добри као "грицкалице" али не и као замена за људски оброк.

"Протеини инсеката имају свој највећи потенцијал као храна за стоку богата хранљивим материјама и климатски прихватљива", објаснила је Литл. Другим речима, прављењем животињске хране од ларви мува и брашнастих црва, месо живине и стоке требало би да постане много приступачније за људску исхрану.