Свет

Хаос на протестима у Пољској: Обрачун полиције и пољопривредника – пендрек одговор за зелени договор

Фармери су, како би се одбранили, раставили уличну калдрму и њоме засули полицију, која је на њих бацила сузавац
Хаос на протестима у Пољској: Обрачун полиције и пољопривредника – пендрек одговор за зелени договор© AP Photo/Michal Dyjuk/Tanjug

У центру пољске престонице одржава се протест великих размера, а у кошкању пољопривредника и полиције у близини парламента повређено је неколико припадника реда и закона.

Пољопривреднике који протестују у Варшави са циљем да зауставе увоз јефтиних пољопривредних производа из Украјине у Пољску и одустану од еколошких планова Европске уније "Зелени договор", полиција је засула бибер спрејом и ударала пендрецима.

"Фармери су у одбрани раставили уличну калдрму и њоме засули полицију", преноси ТВ канал Полсат.

Колона пољопривредника формирала се од кабинета премијера до Сејма, где је неколико активиста ушло у зграду скупштине где се одржавао састанак.

Командант полиције Варшаве саопштио је да су демонстранти покушали да се попну преко ограде у близини зграде Сејма, али су полицајци зауставили ове покушаје.

"Најмање десет особа је приведено", додаје се у саопштењу полиције.

Од 9. фебруара пољски фармери одржавају протесте широм земље.

У својој намери да стану на пут "Грин дилу" који подразумева постизање нулте емисије гасова у атмосферу до 2050. године, блокирали су путеве и улазе на контролне пунктове на граници са Украјином, а у неколико наврата су просипали жито из украјинских камиона и вагона.

Прошле недеље одржан је "Марш за Варшаву" у организацији пољопривредних синдиката.

image