Свет

Индекс светске дипломатије: Кина на првом месту, где је Србија?

Кина је претекла САД и заузела прво место, док би се Србија на листи котирала сасвим солидно
Индекс светске дипломатије: Кина на првом месту, где је Србија?www.globallookpress.com © Liu Jie

Кина је претекла САД и заузела је прво место на листи земаља са најмоћнијом дипломатијом, показују резултати недавно објављеног Индекса светске дипломатије.

Иако кинеско вођство у односу на Американце није велико, оно указује да је Кина последњих година значајно развила своју дипломатску мрежу и ојачала утицај у многим деловима света, пренео је "Њузвик".

Индекс светке дипломатије за 2024. годину, који је објавио Институт Лоуи, рангирао је 66 држава на основу броја дипломатских испостава – амбасада, конзулата и других представништава, које поседују широм света.

Кина се на нашла на првом месту њихове листе са 274 дипломатска представништва, док су САД заузеле друго место за 271 испоставом.

"Дипломатија се често занемарује као мера утицаја, али никада није била важнији елемент државног управљања. Глобални индекс дипломатије показује да владе настављају да улажу у дипломатију како би пројектовале моћ и оствариле своје интересе", рекао је директор програма за јавно мњење и спољну политику Института Лоуи Рајан Нилам.

Резултати анализе показују да Кина предњачи када је реч о дипломатској заступљености у Африци, Источној и Централној Азији, као и на Пацифику, док Вашингтон и даље држи прво место у Европи, Северној и Централној Америци и Јужној Азији.

Две силе су изједначене на Блиском истоку и у Јужној Америци.

Занимљиво је и да је Турска заузела треће место, те да са 252 дипломатска представништва не каска превише за водећим паром. Остатак листе топ 10 попуњавају Јапан, Француска, Русија, Велика Британија, Немачка, Италија и Бразил.

Где се налази Србија?

Глобални индекс дипломатије покрива само 66 држава, односно свега трећину чланица Уједињених нација, а Србија се, нажалост, није нашла на тој листи.

Ипак, на основу јавно доступних података, можемо утврдити да Србија има укупно 106 дипломатских представништава, односно 74 амбасаде, 25 конзулата и 7 сталних представника у међународним организацијама. 

Тај резултат би Србију ставио на 35. место на листи Института Лоуи, са истим бројем представништава као Малезија.

Занимљиво је да Србија, према подацима доступним на сајту Глобалног дипломатског индекса, има више дипломатских представништава од неких знатно богатијих европских земаља, попут Аустрије, Шведске, Ирске, Норвешке и Шведске.

image