"Глобал тајмс": Бајден искористио говор о стању нације у Конгресу за почетак изборне кампање

Кинески експерти коментарисали су обраћање америчког председника Џозефа Бајдена о стању нације као "лоше". Уместо да говори о томе како да САД учини здравијим и стабилнијим, он је желео да започне изборну трку

Амерички председник Џозеф Бајден је у четвртак увече одржао говор о стању нације у Конгресу, али је тај говор, пред извесни реванш са Доналдом Трампом, искористио за почетак изборне кампање, пише "Глобал тајмс".  

Према недавном истраживању "Ен-Би-Си њуза", Бајден тренутно има изузетно низак рејтингом од само 37 одсто. То је ниже од рејтинга свих његових претходника: Трампа 2020. (46 одсто), Барака Обаме 2012. (48 одсто), Џорџа Буша 2004. (54 одсто) и Била Клинтона 1996. (46 одсто).

Бајден је тачно 13 пута поменуо свог "претходника", али не помињући његово име. Међутим, Трамп је био централна тема његовог говора.

"Његово обраћање о стању нације може се оценити једино као веома лоше обраћање", сматра професор на Кинеском универзитету за спољне послове Ли Хаидонг. "Уместо да говори о томе како САД учинити здравијим и стабилнијим, он је желео да започне изборну трку. То није у складу са говором о стању нације у Конгресу."

Портпарол кинеског министарства спољних послова Мао Нинг изјавио је у петак: "Кина је одувек веровала да односи Кине и САД нису игра у којој ће неко све добити, а неко све изгубити. Противимо се нападима и покушајима дискредитације Кине. Под заставом конкуренције САД ограничавају легитимно право на развој Кине."

Портпарол је нагласио да је Кина у односима са САД увек поступала у складу са принципима међусобног поштовања, мирољубивог суживота и сарадње од које сви имају користи.

Бајденов говор о стању нације трајао је око сат времена, усредсређујући се на америчку демократију, економију, сукоб у Украјини, израелско-палестински конфликт, абортус, имиграцију и питање граница.

Домаћа економска питања била су у фокусу Бајденовог обраћања, при чему је он настојао да истакне своја достигнућа и омаловажи економски развој Кине.

"Већ годинама све што слушам је да је Кина у успону а да Америка назадује", рекао је Бајден. "Кина је назадовала, Америка се поново уздиже. Имамо најбољу економију на свету", рекао је Бајден.

"Ми (САД) смо у јачој позицији и победићемо у надметању за 21. век Кину и било кога другог", рекао је.

Кинески стручњаци су оспорили његово хвалисање.

Како сматра научни сарадник у Кинеској академији друштвених наука Лу Сијанг, САД су током 2023. године забележиле раст БДП-а од 2,5 одсто, али ова наизглед импозантна бројка прикрива нагли пад инвестиција. То показује, како наводи, да они који контролишу капитал у САД нису оптимисти у погледу америчког привредног раста.

"Уместо да се бори са Кином, Бајден треба да обрати пажњу на сопствену јавност. Волстрит и Силицијумска долина су искористили предности економског раста у САД, али је велики део популације остао маргинализован", сматра Лу.

"Америчка економија не треба да се оцењује кроз поређења са Кином, већ задовољством или незадовољством сопственог народа", додао је.

Како је закључио Лу, Кина ће наставити да се отвара према спољном свету и остаће посвећена стабилном расту у отвореном окружењу.