Свет

Американци разматрају да пошаљу маринце на Хаити

То је једна од опција, ако амбасада САД у Порт-о-Пренсу затражи безбедносну подршку, пишу амерички медији
Американци разматрају да пошаљу маринце на Хаити© Tanjug/AP Photo/Odelyn Joseph

Сједињене Америчке Државе разматрају да пошаљу маринце на Хаити због погоршања безбедносне ситуације у тој земљи, пише "Марин корпс тајмс" позивајући се на неименоване војне званичнике. 

"Ангажовање вода противтерористичког тима маринаца је једна од могућности које има Министарство одбране, ако америчке амбасаде у Порт-о-Пренсу затражи од Стејт департмента безбедносну подршку", наводи овај амерички медиј.

Подсећа се да је у среду амбасада САД на Хаитију позвала Американце да напусте земљу што је пре могуће.

Пуцњава у центру престонице Хаитија Порт-о-Пренсу и на подручју градског међународног аеродрома почела је 29. фебруара, у одсуству премијера Ариела Хенрија. Он је боравио у Кенији покушавајући да договори завршне детаље у вези са распоређивањем страног наоружаног контингента на Хаити за борбу против банди.

Бандитске групе паралисале су живот у Порт-о-Пренсу, саопштавајући да намеравају да спрече Хенрија да се врати на чело земље и да је "ослободе". У земљи је проглашено ванредно стање.

Хаити проживљава деценијама дугу друштвено-политичку кризу која се погоршала након убиства председника Жовенела Моиса у јулу 2021. Од тада је нереаговање власти довело до невиђеног пораста криминала под утицајем гангстерских група које се баве изнудом, киднаповањем ради откупа и контролишу читава подручја земље, укључујући и терминале за гориво.  

image