Мадуро у одбрани папе: Зеленски је поражени кловн

Председник Венецуеле Николас Мадуро је истакао да се папа Франциско, поштован у целом свету, залаже за мир и преговоре јер разуме да се само на тај начин може окончати сукоб, а Зеленски га непримерено вређа

Председник Венецуеле Николас Мадуро подржао је предлог папе Франциска да Украјина отпочне мировне преговоре, оштро осудивши изјаве украјинског председника Владимира Зеленског против понтифика, назвавши га "кловном".

Зеленски је у својој видео поруци рекао да је "захвалан онима који подржавају украјинску војску молитвом и разговором, а не да се баве виртуелним посредовањем негде на 2.500 километара удаљености".

Мадуро је истакао да се папа Франциско, поштован у целом свету, залаже за мир и преговоре јер разуме да се само на тај начин може окончати сукоб, а Зеленски га непримерено вређа.

"А, онда дође председник Украјине и вређа папу. Зеленски ме све више подсећа на такозваног бившег самопроглашеног председника Венецуеле Хуана Гвида, којег је венецуеланска опозиција напустила и који се тренутно налази у Сједињеним Државама. Он је исти безобразни кловн као и поражени Гвидо, једнако лош за свој народ", поручио је Мадуро у свом телевизијском програму "Са Мадуром".

Претходно је папа Франциско изјавио да би Украјина требало да смогне храбрости и да, како је навео, подигне "белу заставу" и преговара са Русијом о прекиду рата.

Истовремено, додао је да када неко види да је "поражен, да нешто не иде, треба да покаже храброст и преговара" како би спречио да се деси оно најгоре и избегао нове смрти. 

У свом одговору употребио је термин "бела застава", који се чуо у новинарском питању, што су многи медији протумачили као позив на капитулацију Кијева. 

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба поручио је Ватикану да обрати посебну пажњу на своју улогу у Другом светском рату, истичући да се Кијев никада неће предати, док је Зеленски одбацио папину иницијативу за мирно решење, назвавши је "виртуелним посредовањем".