Свет

Грци против слања оружја Украјини: Велики митинг на улицама Атине (ФОТО, ВИДЕО)

Мицотакис нема право да увлачи земљу и народ све дубље и дубље у крвави сукоб, поручио је генерални секретар Централног комитета Комунистичке партије Грчке Димитрис Куцумбас
Грци против слања оружја Украјини: Велики митинг на улицама Атине (ФОТО, ВИДЕО)Getty © Costas Baltas/Anadolu

У центру Атине одржан је масовни митинг са захтевом да се престане са испоруком оружја Украјини, као и да се уклоне војне базе САД и НАТО-а у Грчкој.

Протест је организовала Комунистичка партија Грчке (ККЕ) на централном тргу Синтагма, у близини парламента. 

Генерални секретар Централног комитета ККЕ, Димитрис Куцумбас, разговарао је са стотинама људи који су узвикивали слогане и носили црвене заставе, указавши да је грчки премијер Киријакос Мицотакис недавно посетио Украјину, на шта је имао право.

"Али, господине Мицотакис, истовремено немате право да увлачите нашу земљу и народ све дубље и дубље у крвави сукоб. Дакле, морате известити о чему сте тачно разговарали са украјинским председником Владимиром Зеленским, на шта сте пристали, у које нове опасности спремате да нас увучете?", упитао је Куцумбас.

Према његовим речима, рат у Украјини заправо није почео 2022. године, већ 2014. године, након државног удара које су извеле Сједињене Државе и ЕУ.

"У Одеси, коју сте посетили, господине Мицотакис, пре 10 година, 1. маја 2014. године, изабрани представници Зеленског, нацисти Десног сектора убили су 100 синдикалних активиста, углавном руског говорног подручја, у згради синдиката. Јесте ли отишли ​​тамо да оставите цвеће? Највероватније не", нагласио је.

Лидер Комунистичке партије Грчке указао је на ширење ЕУ и НАТО-а како би евроатлантски монополи заузели "бољу позицију" у експлоатацији природних ресурса и радне снаге народа у региону. 

"Већ 30 година САД, НАТО и ЕУ осмишљавају и спроводе економско, политичко и војно опкољавање Русије, врше интервенције, пребацују војне снаге и стварају 'војне' базе смрти, доливајући уље на ватру", истакао је.

Он је напоменуо да је због надмоћи Русије на бојном пољу француски председник Макрон покренуо питање слања трупа у Украјину и да се ради о јасној, директној војној интервенцији ЕУ и НАТО-а у рату у Украјини, у којем учествује и Грчка. 

image