Свет

Трамп спроводи чистку у врху Републиканске странке

Трамп је сменио председника и копредседавајућег Републиканског националног комитета, као и 60 других запослених, укључујући шефове укључујући шефове политичких одељења, и одељења за комуникације
Трамп спроводи чистку у врху Републиканске странкеGetty © Chip Somodevilla/Getty Images

Бивши амерички председник Доналд Трамп преузео је контролу над Републиканским националним комитетом (РНЦ), и поставља своје кадрове и политичке савезнике на високе руководеће улоге. Како наводи "Политико", Трамп је већ отпустио десетине запослених.

Брзо преузимање контроле над страначким руководством осигурава да ће радна снага и средства странке бити у потпуности усмерени на његову изборну кампању.

Мајкл Вотли, шеф "црвених" у Северној Каролини, и Трампова снаха Лара изабрани су у петак за новог председника и копредседавајућег РНЦ, након што је Рона Мекданијел поднела оставку.

Трамп је оптужио Мекданијел да је заказала при међуизборима 2022. године и што није довољно подржала његове тврдње о превари на председничким изборима 2020. када је изгубио од Џозефа Бајдена, да би у фебруару подржао Вотлија као њеног наследника.

Саветник у Трамповој кампањи Крис ЛаСивита именован је за новог шефа кабинета РНЦ, а комитет је такође гласао да призна бившег председника као  кандидата републиканаца на предстојећим председничким изборима у новембру.

Вотли је током свог говора при ступању на функцију изјавио да ће РНЦ уско сарађивати са Трамповом кампањом у наредних осам месеци, како би мобилисали гласаче и спречили превару. 

Иако републикански и демократски национални комитети обично подрже кандидата који освоји номинацију дате странке, Трамп тек треба да обезбеди подршку довољног броја републиканских делегата да би формално био номинован.

Међутим, Трампа тренутно подржава 1.078 од 1.215 делегата потребних за номинацију, а будући да бивши председник САД нема више изазивача након што је Ники Хејли одустала од своје кампање прошле недеље, сасвим је извесно да ће Трамп бити изабран када се Републикански национални сабор одржи у јулу.

Трампово преобликовање РНЦ наставило се понедељак, а "Политико" је известио о отпуштању више од 60 запослених из ере Мекданијелове, укључујући шефове политичких одељења, и одељења за комуникације.

Према извештају "Њујорк тајмса", финансијски и дигитални тимови РНЦ биће премештени у Палм Бич на Флориди, како би били ближе бази Трампове кампање.

Под Мекданијеловом, РНЦ никада није успео да премаши количину донација коју је добијао супарнички Демократски национални комитет (ДНЦ). Крајем прошле године, РНЦ је на располагању имао свега трећину новца који је сакупио ДНЦ, односно око осам милиона долара.

Хејли је, пре одустајања од сопствене кампање, изјавила да не жели да се РНЦ претвори у "касицу-прасицу за Трампове тужбе". Лара Трамп је одбила да експлицитно каже хоће ли дозволити да се средства РНЦ користити за судске трошкове њеног таста или не, али је рекла новинарима да су Трампови присталице "веома заинтересовани" за исходе парница које се против њега воде.

image