Свет

Немац, Француз и Пољак у Берлину: Састанак "Вајмарске тројке" у петак

Према писању "Политика", Макрон би требало да стигне на билатерални састанак око поднева, а након тога уследиће заједнички састанак са пољским премијером
Немац, Француз и Пољак у Берлину: Састанак "Вајмарске тројке" у петакGetty © Georg Wendt

Француски председник Емануел Макрон ће у петак 15. марта отпутовати у Берлин, како би се састао са немачким канцеларом Олафом Шолцом, у настојању да смањи тензије око сукоба у Украјини, које су у протеклих неколико недеља испливале на видело, преноси "Политико", позивајући се на информације добијене од високих француских и немачких званичника.

Двојици лидера ће се касније током дана придружити и премијер Пољске Доналд Туск и ово ће бити први састанак "Вајмарског троугла" – формат дијалога између три земље – откако је Туск поново постао премијер Пољске у децембру.

Намера набројаних лидера је да овај састанак буде демонстрација јединства услед напетог периода, током ког су неслагања Француске и Немачке по питању Украјине прерасле у отворену свађу. Међутим, није јасно како ће додавање Туска у разговоре о Украјини помоћи да се изгладе дугогодишње несугласице између Шолца и Маркона.

Подсећања ради, до ескалације тензија између Берлина и Париза дошло је крајем Фебруара, када је Макрон изјавио да не треба искључити слање војника у Украјину и заклео се да "уради све што је потребно како Русија не би победила", недуго након чега му је Шолц одговорио да неће бити никаквог слања копнених трупа из ЕУ.

Неколико дана касније, чинило се да је Макрон директно одговорио Шолцу.

"Европа се очигледно суочава са тренутком када ће бити неопходно не бити кукавица", рекао је он током своје посете Прагу.

Затим се у расправу укључио немачки министар одбране Борис Писторијус, који је изјавио да су Макронови коментари "нешто што заиста не помаже у решавању питања која се тичу испоруке помоћи Украјини".

Поједини немачки званичници су указали и на то да упркос Макроновим оштрим изјавама, Француска није пружила ни приближно онолико војне помоћи колико је донирала Немачка, док су им француске колеге одговориле да они "донирају наоружање које је стварно важно".

Према писању "Политика", Макрон би требало да стигне на билатерални састанак у Берлину око поднева, а након тога уследиће састанак све тројице лидера. 

image
VV inauguration
banner