Свет

Ердоган: Потребан притисак међународне заједнице на Израел

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је истакао да су позиви западних земаља на смиреност били бесмислени, док се подршка Израелу наставља
Ердоган: Потребан притисак међународне заједнице на Израел© Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган апеловао је на међународну заједницу да изврши већи притисак на Израел како би обезбедио да више хуманитарне помоћи буде допремљено у Појас Газе. Он је додао да ће Анкара повећати количину хуманитарне помоћи коју ће послати током светог муслиманског месеца Рамазана.

Ердоган је критиковао западне земље због подршке Израелу, рекавши да су дале израелском премијеру Бенјамину Нетанјахуу прилику да изврши "дивље нападе" на Појас Газе услед њиховог "неодлучног става", преноси Ројтерс.

"Шта год да уради израелско руководство, оно не може да сакрије реалност да је то убилачка, окрутна, злочиначка, лажљива и фашистичка влада", рекао је Ердоган.

Он је истакао да су позиви западних земаља на смиреност били бесмислени, док се подршка Израелу наставља.

"Сви добро знамо да докле год трају напади на Газу и опсада, количина помоћи није довољна. Најхитније је да се повећа број камиона који пролазе кроз прелаз Рафа. Наравно, потребно је да се Израелу наметне притисак у том смислу", рекао је турски председник.

Прошле седмице, турски Црвени полумесец послао је највећу пошиљку помоћи до сада у Газу, отпремивши брод који је превозио око 3.000 тона хране, лекова и хуманитарне опреме.

Турска, која је оштро критиковала Израел због његове војне офанзиве у Гази и подржала кораке да се израелском руководству суди за геноцид, више пута је позивала на прекид ватре, и послала више од 40.000 тона хуманитарне помоћи преко Египта.

image