Свет

Реаговао и Илон Маск: Белгијски десничар осуђен на затвор због приватног чета његових присталица

Илон Маск се на Иксу осврнуо на казну изречену лидеру белгијске деснице
Реаговао и Илон Маск: Белгијски десничар осуђен на затвор због приватног чета његових присталицаGetty © NurPhoto / Contributor

Милијардер Илон Маск стао је на страну белгијског лидера крајње деснице осуђеног за подстицање на насиље и негирање холокауста, пише шокирано "Политико".

Кривични суд у Генту осудио је Дриеса Ван Лангенховеа, оснивача фламанског националистичког покрета "Шилд и пријатељи" (Schild & Vrienden) на годину дана затвора и новчану казну од 16.000 евра због "уживања у нацистичким идејама". Ван Лангенхове такође је добио 10-месечну условну казну затвора због кршења локалног закона о оружју.

Случај је заснован на расистичким, антисемитским и мизогеним мемовима који су чланови групе делили у приватним порукама до којих је касније дошао фламански емитер ВРТ.

Власник "Икса" Маск прво је ретвитовао објаву на друштвеним мрежама холандске екстремно десничарске активисткиње Еве Влардингерброк, која је осуду Ван Лангенховеа осудила као "потпуну тиранију" и додао: "вау" у посту за својих 176,4 милиона пратилаца.

Ван Лангенхове, који је био члан белгијског савезног парламента од 2019. до 2023. као независни члан крајње десничарске политичке групе "Фламс Беланг", објавио је део мемова које су размењивали чланови његовог покрета у покушају да прикупи средства за плаћање новчане казне.

Одговарајући на његов пост Маск је навео: "Неко други је послао овај мем у групном чету, а ви сте осуђени на затворску казну?"

"Да", одговорио је Ван Лангенхове.

Белгијски државни секретар за економски опоравак и стратешке инвестиције Томас Дермин пожурио је да одговори Маску: "У Белгији расизам није мишљење. То је злочин."

image
VV inauguration
banner