Свет

Трамп п(р)озива Европу: Треба да трошите на Украјину колико и САД

Европа плаћа мали део онога што плаћа САД, то није фер према Америци нити према америчким пореским обвезницима, поручио је бивши амерички председник
Трамп п(р)озива Европу: Треба да трошите на Украјину колико и САД© Tanjug/AP Photo/Mike Stewart

Бивши председник САД Доналд Трамп сматра да би Европа требало да потроши колико и САД на финансирање Украјине, пошто је тренутна ситуација неправедна према Америци.

У интервјуу за "Њузмакс", новинари су питали Трампа да ли планира да смањи финансирање Украјине ако буде поново изабран за председника.

"Европа плаћа мали део онога што ми плаћамо. Европске земље заједно треба да плаћају исто као САД. Оне су у много већој опасности од нас. Европа троши отприлике 100 милијарди долара мање за Украјину. То није фер према Америци нити према америчким пореским обвезницима", казао је Трамп.

Бивши амерички председник је раније јасно ставио до знања да би, ако победи на америчким изборима у новембру, могао сазвати самит НАТО-а у јуну 2025. како би разговарао о будућности Алијансе. 

Говорећи на митингу својих присталица у Јужној Каролини, Трамп је рекао да га је шеф неименоване "велике земље" НАТО-а, док је био председник, питао да ли ће САД пружити заштиту Алијанси у случају напада од Русије. 

Трамп му је рекао да то неће учинити јер земље НАТО-а не издвајају довољно средстава за одбрану и да ће "подржати њих (Русију) да раде шта год желе".

image