Свет

Грант Шапс одустао од путовања у Одесу, уплашио се руских ракета

Британски министар одбране је током посете Кијеву у плану имао и тајно путовање у Одесу, које је отказано у последњем тренутку, након што су обавештајци открили да је Кремљ знао за тај план
Грант Шапс одустао од путовања у Одесу, уплашио се руских ракета© Tanjug/AP Photo/Jacquelyn Martin

Британски министар одбране Грант Шапс био је приморан да откаже путовање у Одесу због руске ракетне претње, пренео је "Гардијан".

Прошле недеље, док је летео за Пољску из базе РАФ Нортхолт, обавештен је да је оклопни конвој са украјинским председником Владимиром Зеленским и грчким премијером Киријакосом Мицотакисом за длаку избегао руски ракетни напад.

Ту мисао није избацио из главе ни када је следећег дана, 7. марта, заједно са начелником штаба одбране адмиралом Тонијем Радакином и малом групом британских званичника, допутовао ноћним возом из Пољске и стигао у Кијев где је разговарао са украјинским председником и високим члановима његове војне администрације.

У плану је било и тајно путовање у Одесу, али је отказано у последњем тренутку, након што су обавештајци открили да је Кремљ знао за тај план, прецизира британски лист.

Такође, ако је веровати британском листу, Велика Британија страхује од украјинске контраофанзиве у северном и источном правцу, те саветује држање линије фронта и повлачење на погодније положаје за одбрану.

Подсетимо, политичари Запада редовни су гости Кијева из којег у друштву Зеленског дају изјаве против Москве, али Русија никада није искористила прилику да их гађа у тренутку док су на тлу Украјине.

image